8 Lis Brak komentarzy Radolsky Od kuchni

Ciągle słyszymy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ale dlaczego? Śniadanie zapewnia wiele korzyści dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Dostarcza ciału i mózgowi paliwa po nocnym poście. Według dietetyków śniadanie należy zjeść w ciągu dwóch godzin od przebudzenia. Zdrowe śniadanie powinno dostarczyć od 20 do 35% zalecanej dziennej dawki kalorii. Oprócz dostarczania energii, śniadania są dobrym źródłem ważnych składników odżywczych, takich jak wapń, żelazo i witaminy z grupy B, a także białko i błonnik. Ciało potrzebuje tych niezbędnych składników odżywczych, a badania pokazują, że jeśli zostaną pominięte podczas śniadania, prawdopodobnie nie zostaną zrekompensowane później. Śniadanie może być również dobre dla twojego smukłego wyglądu, badania pokazują, że osoby jedzące śniadanie rzadziej mają nadwagę i częściej mieszczą się w idealnym przedziale wagowym. Jeśli opuścisz śniadanie, częściej sięgasz po przekąski o wysokiej zawartości cukru i tłustych porannych posiłków.

Przepisy na szybkie i zdrowe śniadanie

Skoro już wiemy dlaczego śniadanie jest tak ważne, podam wam kilka moich ulubionych przepisów na szybkie, pyszne i zdrowe śniadanie. Jednym z moich ulubionych śniadań jest tost z awokado i jajkiem. Przygotowanie go jest bardzo proste, a jest to bardzo zdrowy, dostarczający dużo energii posiłek. Składniki które potrzebujemy to:

  • ½ awokado
  • kromka pieczywa pełnoziarnistego
  • jajko
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Na początek wstawiam wodę na jajko. Wrzucam jajko do wrzącej wody na około 6 – 7 minut. W międzyczasie tosty wkładam do opiekacza, tak aby stały się delikatnie chrupiące. U mnie trwa to zazwyczaj około 2 minut. Następnie kroje połowę awokado w cienkie plastry i układam je na toście. Na to kładę obrane jajko, posypuje solą i pieprzem do smaku. W ten sposób nasz przepyszne śniadanie jest gotowe do spozycia.

zdrowy jadłospis

Ostatnio moim ulubionym śniadaniem stała się jajecznica ze szpinakiem, oliwkami i serem feta zawijana w tortilli. Do przygotowania takiego śniadania potrzebne nam będą:

  • 2 jajka
  • ½ szklanki świeżego szpinaku
  • oliwki
  • ¼ szklanki sera feta
  • ½ łyżki masła
  • 1 tortilla
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Podgrzej małą patelnię do smażenia na średnim ogniu. Dodaj masło na patelnię. Gdy masło się roztopi na patelnie wrzucamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy całe białko się zetnie dodajemy na patelnie szpinak i intensywnie mieszamy. Jajka kładziemy na placku tortilli, posypujemy kruszonym serem feta i oliwkami. Po zawinięciu tortilli, śniadanie jest gotowe.

Zdrowe przepisy na śniadanie dla dzieci

Śniadanie przyspiesza metabolizm, pomagając spalać kalorie w ciągu dnia. Daje również energię potrzebną do wykonania zadań i pomaga skupić się w szkole. To tylko kilka powodów, dla których jest to najważniejszy posiłek dnia. Śniadanie jest szczególnie ważne gdy jest się dzieckiem, ale każda mama wie, że nie zawsze z chęcią nasza pociecha siada do stołu i zajada to co dla niej przygotowaliśmy. Dlatego tez przygotowałam kilka sprawdzonych przeze mnie przepisów na zdrowe śniadania, które smakują większości dzieciaków. Pierwszy z nim to przepis na mini tortille z papryką. Składniki, które będą nam potrzebne to:

  • 3 łyżki posiekanej papryki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 1 łyżka wody
  • 2 tortille

Sposób przygotowania:

Pokrojona paprykę podsmaż na oliwie. Ubij jajka z wodą i gotuj mieszankę na gorącej patelni, nie mieszając jej. Tak aby stworzyła jeden duży placek z jajka. Gdy jajko będzie gotowe przekrój je na pół. Umieść po połowie na każdej tortilli. Dodaj paprykę na środek tortilli i zwiń, następnie pokrój na małe roladki. Pyszne i pożywne śniadanie dla twojego dziecka gotowe.

szybkie zdrowe śniadanie

Jak stworzyć zdrowy jadłospis?

Każdy posiłek to podstawa zdrowego stylu życia. Pamiętaj, aby uwzględnić w jadłospisie wszystkie grupy żywności. Wykorzystaj owoce, warzywa, zboża, nabiał i produkty białkowe w codziennych posiłkach i przekąskach. Ogranicz także ilość dodawanych cukrów, tłuszczów nasyconych i sodu. W swojej diecie uwzględnij warzywa i owoce, są one pełne składników odżywczych, które wspierają zdrowie. Wybierz owoce oraz czerwone, pomarańczowe i ciemnozielone warzywa, takie jak pomidory, słodkie ziemniaki i brokuły. Staraj się, aby co najmniej połowa ziaren, które spożywasz była pełnoziarnista. Całe ziarna dostarczają więcej składników odżywczych, takich jak błonnik, niż ziarna rafinowane. Uzupełnij posiłek filiżanką beztłuszczowego lub niskotłuszczowego mleka. Otrzymasz taką samą ilość wapnia i innych niezbędnych składników odżywczych jak mleko pełne, ale mniej kalorii. Dodaj do swojej diety chude białko. Wybieraj produkty białkowe, takie jak chuda wołowina, wieprzowina, kurczak lub indyk oraz jajka, orzechy, fasola lub tofu.