Dla wielu osób okres jesienno zimowy jest niezwykle trudny. Ciężko jest poradzić im sobie z burą pogodą, niskimi temperaturami i krótkimi dniami, a w efekcie małą ilością słońca. Nie bez powodu mówi się “jesienna depresja”. Pora roku może mieć niebagatelny wpływ na nasze samopoczucie, często drastycznie je rujnując. Warto zatem uprzyjemniać sobie ten czas na różne sposoby, chociażby przy pomocy rozgrzewających herbat. Wiele z nich nie tylko pomaga wzmocnić organizm w okresie infekcji, ale także pobudzić go do działania.
Spis treści
Dlaczego herbaty zimowe są tak pyszne?
W sklepach w tym okresie pojawia się wiele herbat rozgrzewających. Dla wielu osób są to najlepsze rodzaje herbat jakie można pić. Czemu zawdzięczają one swoje niepowtarzalne smaki? Przede wszystkim składnikom, które można w nich znaleźć. Bardzo często do takich herbat dorzuca się kawałki suszonych jabłek lub innych owoców, co dodaje im smaku oraz aromatu. Takie składniki jak cynamon, przyprawy typowo korzenne czy też miód, również są ich częścią składową. Posiadają one zatem bardzo pełny smak, słodki i jednocześnie charakterystyczny. Pewne składniki nierozerwalnie kojarzą się ludziom z okresem zimowym i dlatego spożywa się je zazwyczaj właśnie wtedy. Przez cały rok tęskni się natomiast do tych smaków co sprawia, że dodatkową wydają się one pyszne i nietuzinkowe. Trzeba jednak przyznać, że herbaty zimowe mają wyjątkowo duże nasycenie różnorodnymi składnikami.
Jak zrobić herbatę rozgrzewającą?
Jeśli chcemy by herbata nas rozgrzała, ponieważ przykładowo mamy za sobą ciężki dzień pracy na świeżym powietrzu, to możemy zadbać o wrzucenie do niej typowych składników rozgrzewających. Takie działanie ma chociażby cynamon. Bardzo często dodaje się go w sproszkowanej wersji, ponieważ jest ona przystępna cenowo. Można jednak zdecydować się również na zakup intensywnej laski cynamonu, która uwolni silne działanie rozgrzewające tej przyprawy.
![](https://teoriakobiety.pl/wp-content/uploads/2021/01/tee-1740871_1280-1024x642.jpg)
Kolejnym składnikiem rozgrzewającym, jest także imbir. Ma on dość ostry smak, dlatego warto dodawać go rozsądnie. Najlepiej korzystać w takich sytuacjach z korzenia imbiru, a nie jego sproszkowanej wersji. Jest on dużo bardziej intensywny, a obecnie zakupić go można praktycznie w każdym sklepie spożywczym.
Ponadto oba te składniki wykazują również działanie przeciwzapalne czy też przeciwbakteryjne. Warto zatem mieć z nimi ciągle styczność w okresie zimowym, który jest również okresem infekcji.
Herbata z imbirem i cytryną
Taką podstawową herbatą zimową, która nie wymaga od nas stosowania zbyt dużej ilości składników, jest herbata z cytryną oraz imbirem. Cytryna jest orzeźwiająca, bogata w witaminy i ma charakterystyczny smak. Imbir natomiast nieco ostry, zapewnia rozgrzanie organizmowi i wzmacnia także odporność. Taką herbatę dla równowagi można nieco posłodzić, jednak nie stosując standardowego cukru. Najlepiej skorzystać z miodu, który również w trakcie zimy zaleca się spożywać. Warto zwrócić uwagę chociażby na miód lipowy, którzy poleca się jeść profilaktycznie, ale i w okresie przeziębienia.