Damskie spojrzenie na świat

Jak wybrać tort weselny?

Pomagałam przyjaciółce w organizacji jej wesela. “Przydzielono” mnie do części gastronomicznej. O ile posiłki, ich kolejność, ilość i konkretne menu nie stanowiły większego problemu (oczywiście, oprócz twardego liczenia finansów), o tyle największe wyzwanie stanowił…..tort weselny. Myślałam, że tort jak tort. Weselny powinien być piętrowy, z ładnymi, cukierniczymi ozdobami i to wszystko.

Wizyta w pierwszej z brzegu cukierni zweryfikowała moje wyobrażenia. Wędrówki po kilku kolejnych cukierniach i szczegółowe pytania od menadżerów cukierniczych uświadomiły mi, że trzeba wziąć pod uwagę mnóstwo rzeczy, o których nie miałam pojęcia. Okazuje się, że nie jestem jedyna.

Torty ślubne jako poważny problem przyszłych nowożeńców

Co trzeba brać pod uwagę przy składaniu zamówienia na tort weselny? Przede wszystkim:

Co trzeba brać pod uwagę przy składaniu zamówienia na tort weselny? Przede wszystkim:

• Wielkość tortu.

Oczywiste jest, że wielkość weselnego ciasta zależy od liczby gości, ale jak to policzyć? Otóż trzeba przeliczyć liczbę gości na liczbę kawałków plus kilka dodatkowo.

• Kształt tortu i ilość “pięter”.

Najpopularniejsze i najbardziej klasyczne są torty weselne. 3 “piętra” to optymalna wysokość bez ryzyka zawalenia się całej konstrukcji. Oczywiście, są na to sposoby. Przez całość, równo pośrodku mocuje się specjalną rurkę, która pozwala utrzymać stabilność.

Można też zamawiać torty prostokątne lub kwadratowe, lub na takim biszkopcie ustawia się piętrowo kolejne kręgi. To dobre rozwiązanie dla bardzo dużych tortów. Prostokątna lub kwadratowa podstawa daje również możliwości umieszczenia pomysłowych dekoracji.

Smak i ozdoby to kolejny temat do rozważenia.

Liczy się smak

Od wersji smakowych można dostać zawrotu głowy. Czekoladowy? Śmietankowy czy wersja mieszana? A może owocowy, np. pomarańczowy, cytrynowy lub przełożone truskawkami lub owocami leśnymi?

Tort nie może być mdły. Jeżeli planujemy tort np. śmietankowy, to warto go przełożyć wyrazistą masą o smaku lekko kwaśnych owoców. Z ciemnym, czekoladowym tortem ładnie komponuje się masa pomarańczowa lub z czarnej porzeczki. Jednak wyraźnych reguł nie ma, poza jedną – smak tortu musi być w miarę uniwersalny dla wszystkich. Tort orzechowy z masą miętową może nie przypaść do gustu tym, którzy są uczuleni na orzechy i nie lubią mięty w ciastach.

Ozdoby na tort weselny

Najbardziej popularne torty weselne są białe. Słusznie, ponieważ to kolor sukni panny młodej. Jednocześnie wyglądają bardzo ładnie i stanowią pięknie tło dla wszelkich dekoracji. Te ostatnie są dowolne, co nie oznacza, że mogą być przypadkowe. Tort może nawiązywać do wystroju sali (romantycznie, ludowo, z kwiatkami lub girlandami) lub zainteresowań świeżo upieczonych małżonków a nawet pory roku (złote, srebrne gwiazdki lub letnie kwiaty).

Para, dla której wybierałam tort ślubny fascynuje się sportami motorowymi. Wybór figurki młodej pary jadącej na motorze był strzałem w dziesiątkę.

Topper tortowy to specjalny rodzaj ozdoby. Można ją personalizować w postać krótkich życzeń lub imion małżonków albo wybrać w dowolnym, symbolicznym kształcie. Mistrzowie cukiernictwa z tortu weselnego potrafią stworzyć istne dzieło sztuki.

Ile kosztuje tort weselny?

Koszt weselnego ciasta zależy od wagi (cena za kilogram), użytych produktów, ozdób i renomy cukiernika, więc wachlarz cen jest bardzo szeroki. Odwiedziłam wiele różnych cukierni, proponowane w nich ceny wahały się od 50 zł za kilogram aż do …… 380 zł/kg.

I to jest ten moment, kiedy marzenia i wyobrażenia trzeba weryfikować z zasobnością portfela i weselnego budżetu.

“Mój” tort na wesele dla około 80 osób kosztował 1600 zł. Prosty przelicznik:100 gramów tortu na osobę = 8 kg + cena produktów (biała masa cukrowa na wierzchu, czekoladowe ciasto przełożone musem z owoców leśnych) oraz ozdoby i figurki. Dosyć drogi, lecz piękny i smaczny.

Wpisy, które mogą Ci się spodobać