Wesele to dla wielu osób jedna z najważniejszych uroczystości w życiu. Nic więc dziwnego, że chcą, aby wszystko dopięte było na ostatni guzik, a przygotowania, jak i samo menu zachwyciło wszystkich gości. Z całą pewnością dołożyć trzeba wszelkich starań, aby proponowane dania każdemu smakowały oraz, aby wyróżniały się one czymś szczególnym.
Spis treści
Ciekawe pomysły na weselny obiad
Jak powinien wyglądać weselny obiad? Najlepiej, jeśli składa się on z kilku dań lub różnych propozycji. Dzięki temu zaproszeni goście mają wybór i tym samym, na pewno każdy znajdzie dla siebie coś, co szczególnie lubi. Nawet na obiad warto zaserwować dania, zarówno ciepłe, jak i zimne. Sprawia to, że na pewno trafi się w gusta wszystkich zaproszonych gości. Nie powinno jednak zabraknąć typowej, polskiej klasyki, która obecna jest na prawie każdym weselu. Naturalnie dodać jej można nieco charakteru, co na pewno ją wzbogaci i wyróżni. Na stole nie powinno zabraknąć gorących zup. Najlepiej dwóch lub trzech do wyboru. Obowiązkowo powinien to być rosół oraz do wyboru flaczki lub pomidorowa. Każda z tych zup kojarzona jest z polskimi tradycjami i ma wielu fanów. Przy drugim daniu można odejść nieco od klasycznych wyborów i zaproponować roladki z indyka z warzywami na parze oraz młodymi ziemniaczkami. Idealnym wyborem będą też placki po węgiersku, pieczone ryby z surówkami oraz klasyczny kurczak z egzotycznymi owocami, które nadadzą mu aromatu. Mogą to być na przykład ananasy czy aromatyczne mango.
Różnorodne weselne przystawki i desery
Kwintesencją udanego menu, z całą pewnością są także oryginalne przystawki oraz desery. Przystawki jak najbardziej mogą być podawane na zimno. Na weselu na pewno nie powinno zabraknąć sałatek, śledzi czy coraz popularniejszej roladki ze szpinaku oraz łososia. Jest pyszna, ale dodatkowo prezentuje się bardzo oryginalnie i w świetnym stylu ozdobi każdy stół! Dużo uwagi warto poświęcić także deserom, które są uwielbiane chyba przez większość osób i dlatego muszą być dopracowane w każdym calu! Naturalnie najwięcej uwagi poświęcić trzeba tortowi państwa młodych. Powinien on być wybrany według upodobań młodej pary, ale dobrze jest, gdy jest w miarę klasyczny. Dzięki temu są większe szanse, że przypadnie każdemu do gustu. Oprócz tego serwowane mogą być bezy, które idealnie wkomponują się zwłaszcza w letnie wesele, lody oraz klasyczny polskie ciasta, takie jak szarlotka, sernik czy makowiec. Coraz częściej mają one oryginalną, nowoczesną formę, dzięki czemu doświadczyć można połączenia klasyki z nowoczesnością.
Koszt weselnego menu zależny jest od miejsca, w którym organizowane jest wesele oraz od zatrudnionej tam ekipy. Z reguły przyjęło się, że koszt na jedną osobę waha się między 100 a 300 złotych, choć jak wiadomo, najwięcej zależy od tego, ile dań zostanie wybranych oraz, jakiego typu będą to posiłki. Im bardziej oryginalne wybory oraz im jest ich więcej, tym drożej będzie to kosztować.