Gofry są jednym z najważniejszych elementów wakacyjnego pejzażu. Niezależnie czy jesteśmy nad morzem, jeziorem czy w górach, co kawałek znajdziemy lokal serwujący słodkie i udekorowane bitą śmietaną, czekoladą, owocami i innymi dodatkami gofry. Nic zatem dziwnego, że kojarzą się one głównie z letnią rozpustą. Tymczasem gofry mogą być też zdrową alternatywą na śniadanie, kolację, a nawet obiad. Wystarczy przy ich produkcji wykorzystać dobrze skomponowane, pełnowartościowe i pożywne produkty.
Spis treści
Gofry – ciasto, które nie zawiera cukru
Istnieje co najmniej kilka pomysłów na gofry bez cukru. Przede wszystkim należy pamiętać, że to dodatki w dużej mierze mogą spełniać rolę słodzika. Wystarczy dodać kilka owoców, np. banana, kiwi, borówki, truskawki czy kaki, aby nasz posiłek był zdrowy i smaczny. Samo ciasto także można pozbawić cukru, jednocześnie nie tracąc przyjemnego uczucia słodyczy. Przykładowe rodzaje gofrów dietetycznych to:
- Gofry gryczane.
- Gofry jaglane.
- Gofry owsiane.
- Gofry pełnoziarniste.
Ja szczególnie uwielbiam gofry jaglane, które nie tylko są smaczne, ale także idealnie chrupkie.
Gofry na słono to strzał w dziesiątkę!
Coraz częściej możemy spotkać się z pomysłem podawania gofrów w wersji wytrawnej. To wspaniała alternatywa na szybkie i zdrowe śniadanie. Istnieje całą masa dodatków, które idealnie pasują do gofrowego ciasta:
- Kremowy serek ziołowy z szynką i papryką.
- Jajko sadzone i guacamole.
- Cheddar i boczek.
- Ser, salami i sałata.
- Rukola z kurczakiem i kukurydzą.
Pomysłów może być oczywiście więcej. Ogranicza was tylko Wasza wyobraźnia! Ja spróbowałam już wszystkie wymienione i mogę Was zapewnić, że efekt powala! Aby stworzyć takie piękne posiłki wystarczy do masy na gofry (oczywiście bez dodatku cukru) dorzucić drobno posiekane, wybrane składniki. Dzięki temu po upieczeniu otrzymamy pyszną gofrową kanapkę, która nada się nie tylko na indywidualny posiłek, ale zrobi też wrażenie podczas rodzinnej imprezy.
Jak zrobić zdrowe ciasto na gofry?
Przepis na przygotowanie dietetycznych gofrów zazwyczaj wygląda tak samo. Po pierwsze należy ubić białka na sztywną pianę, a następnie dodać je do zmieszanego ciasta (1 szklanka mąki, 1 jajko, 1 łyżka proszku do pieczenia, 150 ml wody gazowanej i 3 łyżki jogurtu naturalnego). W przypadku gofrów owsianych dodajemy także szklankę płatków owsianych, a w pozostałych przypadkach odpowiednio zmieniamy rodzaj mąki (mąka pełnoziarnista, mąka pszenna, mąka jaglana, mąka gryczana). Dla osób chcących nieco osłodzić sobie ciasto proponuję użycie szczypty stewii lub cukru trzcinowego. Pozwala to zachować zdrową formę ciasta, a cały posiłek będzie fit. Tak sporządzoną masę nakłada się do gofrownicy, uprzednio posmarowanej olejem kokosowym. Trudno podać dokładny czas pieczenia, gdyż każdy sprzęt, w zależności od swojej mocy i wydajności, będzie piekł w różnym czasie. Tak przygotowany posiłek wystarczy udekorować ulubionymi dodatkami. W ten prosty sposób przygotujemy pożywne fit śniadanie, które pozwoli nam idealnie rozpocząć kolejny dzień.