Spis treści
Dlaczego warto używać mąkę kokosową?
Mąka kokosowa uzyskiwana jest z miąższu orzecha kokosowego, jako pozostałość po wytworzeniu mleka i oleju kokosowego. Posiada lekki posmak kokosa i można nią zastąpić mąkę z rożnych rodzajów zboża. Jest doskonałym zamiennikiem w diecie bezglutenowej – nie zawiera glutenu, cholesterolu ani fityn, dlatego polecana jest osobom chorym na celiakię, cukrzyce oraz osobom nieprzyswajającym glutenu. Mąka kokosowa posiada również bardzo dużo błonnika – nawet 20 razy więcej niż w zwykłej mące, dlatego polecana jest osobom na diecie, przy problemach trawiennych, zaparciach, w profilaktyce chorób nowotworowych i sercowych.
Mąkę kokosową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w dużych supermarketach, w internecie. Decydując się na włączenie mąki kokosowej do własnego jadłospisu i używaniu w przygotowywaniu potraw należy wziąć pod uwagę, aby robić to stopniowo dodając na początek np. kilka łyżek mąki kokosowej do naleśników, do wypieku ciasta, do zagęszczania potraw. Już niewielka ilość mąki dodana do potraw, zwiększa ilość błonnika dostarczanego organizmowi i korzystnie wpłynie na nasze zdrowie.
Mąka kokosowa – kcal
Mąka kokosowa zawiera 443 kcal w 100 g i jej kaloryczność jest porównywalna do innych mąk zbożowych, natomiast duża ilość błonnika (40 g w 100 g) zawarta w mące, zmniejsza tempo przyswajalności węglowodanów. Różni się również składem tj. zawiera trochę więcej białka 16 g i 12 g tłuszczu w 100 g mąki.
Przepis na ciastka z mąki kokosowej
Z uwagi na właściwości mąki kokosowej należy używać więcej wody do przygotowania potraw i wypieków niż w przypadku mąki zwykłej, należy więc nauczyć się stosować odpowiednie proporcje. Przyjmuje się zasadę że 1 szklanka mąki zwykłej to odpowiednik 1/3 szklanki mąki kokosowej (ze względu na dużą ilość błonnika maka potrzebuje więcej wody). Należy również trzymać się zasady że jeśli chcemy użyć tylko maki kokosowej do wypieku, za względu na brak glutenu w mące możemy mieć problem z uzyskaniem lepkości ciasta – najlepiej wtedy dodać jajko które zwiąże nam ciasto. Ponadto dodanie np. banana do ciasta sprawi, że będzie bardziej wilgotne.
Ciasteczka z mąki kokosowej to dobry pomysł na coś słodkiego dla diabetyków.
Drobne ciasteczka z mąki kokosowej
Składniki:
- 2 jajka średniej wielkości
- 70 g maki kokosowej
- 50 g cukru, może być zwykły cukier lub cukier brązowy lub miód
- 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub innego oleju lub masła
- 5 łyżek mleka (można zamiast mleka dodać wodę)
- 2 łyżki pokrojonych orzechów lub migdałów i suszonych owoców.
Wszystkie składniki połączyć w misce ze sobą, jeśli masa będzie zbyt twarda, można dodać odrobinę oleju i formować małe kulki. Kulki spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut. Sprawdzać aby się nie przypaliły, z wierzchu powinny być zarumienione.
Inna opcją ciasteczek są czekoladowe trufle bez pieczenia:
Składniki:
- 200 g mąki kokosowej,
- 2 łyżki kakao,
- 3 łyżki miodu
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 150 ml wody
Czekoladę kroimy na drobne kawałki. W misce łączymy pozostałe składniki i dodajemy pokrojona czekoladę. Formujemy małe kulki i schładzamy przez godzinę w lodówce.
Wystarczy kilka składników i 15 minut aby wyczarować zdrową i słodką przekąskę do kawy.