Znowu wyrzuciliście przeterminowany jogurt, a gnijące jabłka zaczynają żyć własnym życiem? Możecie mieć problem z marnowaniem żywności. W tym wpisie przedstawię moje sposoby na ograniczenie wyrzucania jedzenia.
Spis treści
Marnowanie jedzenia to ogromny problem naszych czasów
Współcześnie ludzie marnują chyba najwięcej jedzenia w historii. Kiedyś nie do pomyślenia było wyrzucanie żywności. Niektóre przepisy naszych babć na proste przekąski to typowe sposoby z dawnych czasów na jedzenie, którego termin przydatności do spożycia niebezpiecznie się zbliża. Grzanki z patelni, bułki lub chleb na mleku, podsmażana szynka – to wszystko patenty na niezbyt świeże, ale jeszcze nadające się do zjedzenia produkty. Dziś mało kto ma czas i ochotę żeby to robić, a niektórzy nawet nie widzą w tym sensu. „Po co robić grzanki z czerstwego chleba, skoro mogę kupić nowy?”. Przez to, że współcześnie żywność jest tania i łatwo dostępna w naszej części świata, zatraciliśmy szacunek do jedzenia.
“Najlepiej spożyć przed” i “należy spożyć do”
Jednym z niezbędnych kroków jakie musimy podjąć jeśli nie chcemy już marnować żywności jest nauka czytania etykiet. Na niektórych z nich jest napisane „najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”. Czy jest między nimi jakaś różnica? Oczywiście, i to bardzo istotna!
„Najlepiej spożyć przed”
To zdanie brzmi jak rada i takie właśnie jest. Dotyczy produktów, które można jeszcze zjeść po terminie ważności umieszczonym na opakowaniu, jedynie ich kolor lub konsystencja mogą nieco się zmienić. Jednak zjedzenie ich nie grozi żadnymi niebezpiecznymi dla zdrowia konsekwencjami. Podobno ryż i makaron można zjeść nawet rok po terminie minimalnej trwałości do spożycia!
„Należy spożyć do”
Zwróćcie uwagę na budowę tego zdania. Nie „najlepiej”, a „należy”. To nie jest rada, tylko polecenie. Termin „należy spożyć do” mówi o tym, że dany produkt można zjeść do daty określonej na opakowaniu i ani dzień później. W przeciwnym wypadku musicie liczyć się z konsekwencjami w postaci rozstroju żołądka i innymi nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. „Termin przydatności do spożycia” dotyczy produktów świeżych, szybko zbywalnych i tym samym szybko psujących się, czyli: mięsa, nabiału, owoców i warzyw, a także wyrobów garmażeryjnych.

Jak ograniczyć marnowanie jedzenia? Moje patenty
Mam kilka swoich sposobów na ograniczanie wyrzucania żywności i chętnie się z wami nimi podzielę!
Kupuj mądrze
Zaplanujcie wcześniej zakupy, zróbcie sobie listę żeby uniknąć dublowania produktów w lodówce.
Postaw na produkty o krótkim terminie ważności
Brzmi jak antyporada, ale sami się przekonacie, że w rzeczywistości dzięki tej metodzie będziecie marnować mniej jedzenia. Kupując produkt, którego termin przydatności do spożycia kończy się za kilka dni, pamiętacie o tym, że musicie go szybko zużyć, więc nie stoi on długo w lodówce.
Wykorzystaj resztki
Posłuchajcie babci i wykorzystajcie resztki jedzenia do przygotowania posiłku. Świetnym pomysłem są zapiekanki i zupy „na winie”, czyli co się nawinie, to wrzucamy do garnka 🙂