Spis treści
Kawa a zdrowie
Kiedyś panowało przekonanie, że kawa jest uzależniającą używką i jako taka na pewno nie może być zdrowa. Taką złą sławę kawa zawdzięcza… palaczom. Osoby spożywające duże ilości kawy w badaniach okresowych osiągały niezbyt dobre wyniki. Nikt jednak nie wspomniał, że te osoby były palaczami, którzy ze względu na swój główny nałóg mają gorsze wyniki badań zdrowotnych. Do tego osoby palące rozkładają kofeinę dwa razy szybciej, dlatego piją więcej kawy. Dlatego jeśli nie macie żadnych przeciwwskazań zdrowotnych, to śmiało możecie raczyć się tym kofeinowym napojem. Kawa ma szereg dobroczynnych właściwości: rozluźnia mięśnie, zwiększa koncentrację, poprawia pamięć i obniża ryzyko otyłości.
Jaka kawa jest najzdrowsza?
Na rynku dostępne są różne rodzaje kawy w trzech postaciach: rozpuszczalnej, mielonej i ziarnistej. Która z nich jest najlepsza?
Kawa rozpuszczalna
To ekstrakt z kawy, który powstaje w procesie liofilizowania, suszenia rozpyłowego lub aglomerowania. Wbrew obiegowej opinii kawa rozpuszczalna nie jest gorsza od innych rodzajów kaw jeśli chodzi o jej wpływ na zdrowie, ale rzeczywiście jej walory smakowe są gorsze ze względu na to, że konsument nie ma wpływu na ziarna z jakich wyprodukowano kawę.
Kawa mielona
Kawę mieloną uzyskuje się przez zmielenie ziaren kawy palonej i nie jest później suszona. Parzy się ją w kubku lub specjalnym dzbanku, który umożliwia oddzielenie fusów od kawy – nie wszyscy za nimi przepadają. Zawiera więcej kofeiny niż kawa rozpuszczalna, przez co można się spierać, że jest nieco mniej zdrowa (możemy przyjąć więcej kofeiny do organizmu nawet o tym nie wiedząc). Można kupić gotową kawę mieloną lub przygotować ją samodzielnie za pomocą młynka do kawy.
Kawa ziarnista
To palone ziarenka kawy. Uwielbiana przez kawoszy i właściwie tylko taka kawa jest przez nich uznawana. Dla prawdziwego miłośnika kawy spożywanie jej rozpuszczalnej wersji to zbrodnia! Kawę ziarnistą dzielimy na dwa rodzaje: arabicę i robustę. Aż 70% dostępnej na rynku kawy to odmiana arabica, która jest łagodniejsza i lekko kwaskowata, podczas gdy robusta ma bardziej cierpki smak i zawiera więcej kofeiny.
Na pytanie która kawa jest najzdrowsza nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Rodzaje kawy różnią się między sobą głównie zawartością kofeiny oraz smakiem, a ich właściwości zdrowotne są podobne.
Jaka kawa zakwasza najbardziej?
W ostatnim czasie popularność zyskał mit jakoby kawa i inne używki jak herbata, tytoń i alkohol miały zakwaszać organizm. Na tych rewelacjach skorzystali przede wszystkim producenci cudownych suplementów na zakwaszenie organizmu i dietetycy układający specjalne diety. Odpowiedź brzmi: kawa nie zakwasza organizmu. Chyba, że podalibyście sobie hektolitry kawy w kroplówce 😉 Kawa nie narusza równowagi kwasowo-zasadowej organizmu i można ją bezpieczne spożywać.