Koniak w dwóch odsłonach

Koniak w dwóch odsłonach
Radosław Stanikowski

Radosław Stanikowski

Znawca alkoholi, barman, barista, koci i psi tata oraz mąż swojej żony. Asystent, manager, fotograf, wsparcie techniczne i największy fan bloga w jednym.
Radosław Stanikowski

Latest posts by Radosław Stanikowski (see all)

Koniak niewątpliwie kojarzy się z luksusem i statusem społecznym spożywających go osób. Niegdyś, popijanie koniaku w specjalnym szkle, paląc cygaro, było poobiednią męską tradycją wyższych sfer. Wtedy prawdopodobnie mieszanie tego cennego trunku z innymi składnikami i podanie jako koktajl nazwanoby profanacją. A dziś?

Dziś wejście do baru i poproszenie barmana o przygotowanie koktajlu z koniakiem nie jest najmniejszym problemem. Najprawdopodobniej znajdzie się on w standardowej karcie drinków, a nawet jeśli nie, barman bez robienia wielkich oczu chwyci za butelkę np. Hennessy  i przygotuje niebanalny napój, którego smak zapamiętamy na długo.

Dlaczego? Ponieważ koniak nie jest już dodatkiem do cygara, jest sercem wielu zróżnicowanych drinków których lista nadal nie jest zamknięta. Ponieważ nie boimy się eksperymentować, mieszać i szukać swoich smaków. I róbmy to! Nie tylko w barach.

Wierz mi, nie musisz być barmanem by odkrywać smaki. Koniak lubi nie tylko kostkę lodu i skórkę cytryny, ale także rozmaite przyprawy jak np. gałka muszkatołowa, a także towarzystwo kawy czy herbaty, na przykład jak w Cool Breeze.

Cool Breeze

Do przygotowania tego koktajlu potrzebujemy:

1 łyżeczkę liści czarnej herbaty ( lub gotowy napar)

1 garść kruszonego lodu

40 ml koniaku

20 ml Curacao Triple Sec

sok z połowy cytryny

2 łyżeczki syropu cukrowego

2 wisienki koktajlowe

Herbatę zaparz do uzyskania mocnego naparu, następnie odcedź i bardzo dobrze schłódź. Szklankę do drinków (najlepiej typu long) napełnij do połowy kruszonym lodem i uzupełnij 40 ml herbaty, koniakiem, curacao i sokiem z cytryny. Całość wymieszaj. Dopraw do smaku syropem cukrowym i dodaj wisienki.

A co dla miłośników bardziej klasycznych smaków? Ginger Cognac to chyba najprostsze rozwiązanie, ale w prostocie siła.

Ginger Cognac

40 ml koniaku

60 ml ginger ale

plaster limonki lub skórka cytryny do dekoracji.

Do szklanki wsyp lód według uznania, nalej koniak, dopełnij ginger ale i dodaj plaster limonki lub paski ze skórki z cytryny. To jeden z moich ulubionych drinków ze względu na szybkość przygotowania i proste składniki.

Z wykorzystaniem przepisów ze strony Hennessy jesteś w stanie wiele zrobić w zaciszu domowym. Dla siebie, przyjaciół może drugiej połówki. Możesz pokazać klasę i kreatywność, zaskakując innych swoją propozycją na drinka z tak niecodzinną bazą.