Przepisy na świąteczne słodkości

Przepisy na świąteczne słodkości
Paula

Paula

Miłośniczka pisania, pasjonatka planowania imprez, fanka seriali, kocia i psia mama, żona swojego męża. Blogerka, edytorka, korektorka, fotografka, graficzka: w blogowym świecie — człowiek orkiestra.
Paula

Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego — są to dwa przepisy na pyszne świąteczne słodkości, które mogę Wam udostępnić dzięki uprzejmości mojego gościa. Zobaczcie, kto nim jest i co dobrego razem przygotujemy! 🙂

Świąteczne słodkości Dominiki

Goszczę dzisiaj na blogu Dominikę, która na instagramie @rapaczdominika pokazuje swoje codzienne życie oraz codzienne gotowanie! 🙂 Dominika przygotowała dla Was dwa proste przepisy na pyszne świąteczne słodkości. Mamy tutaj pierniczki bezglutenowe oraz kokosowe babeczki — każdy powinien wybrać coś dla siebie.

Nie przedłużajmy — przed Wami obiecane przepisy. Dajcie znać, który bardziej przypadł Wam do gustu!

Bezglutenowe pierniczki

SKŁADNIKI dla ok. 8 osób:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • 4 łyżki miodu (lub wedle upodobań)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek masła klarowanego
  • 3 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • szczypta sody
  • dekoracja według gustu

CZAS WYKONANIA: 45 minut plus czas pieczenia

Przepisy na świąteczne słodkości pierniczki

Ucieraj masło z jajkami w robocie kuchennym. W tym samym czasie wymieszaj mąkę gryczaną, ryżową oraz jaglaną z przyprawami oraz sodą. Na samym końcu dodaj miód. Polecam, aby go najpierw podgrzać, żeby zrobił się płynny, będzie go łatwiej wymieszać 🙂 Połącz wszystko i wyrób ciasto. Następnie rozwałkuj je, ale ani cienko, ani grubo i zaproś kogoś z rodziny do wspólnego wyciskania foremek. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia i piecz pierniczki 15-20 minut. Ja użyłam termoobiegu 🙂 Gdy wystygną, udekoruj z mężem, siostrą, dziećmi, przyjaciółką i schowajcie je do pudełka, aby pierniczki mogły spokojnie czekać na święta 🙂

Kokosowe babeczki

SKŁADNIKI dla 8 osób:

  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • ½ szklanki gęstego mleka kokosowego, które stało wcześniej ok 6 godzin w lodówce (stroną, którą będziesz otwierać do góry)
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych + do posypania
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta sody oczyszczonej

Masa kokosowa:

  • 1 puszka gęstego mleka kokosowego, które stało wcześniej ok 6 godzin w lodówce (stroną, którą będziesz otwierać do góry)
  • 1 op. cukru z wanilią

CZAS WYKONANIA: 25 minut plus czas pieczenia

Przepisy na świąteczne słodkości babeczki

W misce wymieszaj mąkę kokosową, sodę oczyszczoną, kakao, wiórki kokosowe, cukier z wanilią oraz cynamon. W osobnej misce wymieszaj olej kokosowy, jajko, gęstą część mleka kokosowego, masło oraz podgrzany wcześniej miód. Połącz wszystko oraz przełóż ciasto do foremek na babeczki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz babeczki ok 20-25 minut. Ja użyłam termoobiegu. Następnie odstaw babeczki w chłodne miejsce do wystygnięcia i zrób masę kokosową. Oddziel gęstą część mleka kokosowego od wodnistej, dodaj do gęstej cukier z wanilią i ubijaj mikserem dopóki masa nie zrobi się puszysta. Nałóż krem na babeczki i posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego 🙂

 Który przepis bardziej przypadł Wam do gustu? Przygotujecie te świąteczne słodkości u siebie?

A może macie inne, swoje ulubione przepisy? Piszcie w komentarzach 🙂

PS. Wszystkie zdjęcia zostały wykonane przez Dominikę