Wódki gatunkowe, które warto znać

Wódki gatunkowe, które warto znać

„Człowiek nie kaktus, napić się musi”

Ale jak już się pije, to wypadałoby wiedzieć CO się właściwie pije. Uważasz że wódka to wódka? I każda jest robiona tak samo? A może zastanawiasz się jak się pisze, whisky czy whiskey? Jesteś w dobrym miejscu. Czas otworzyć… butelki. Dziś otwieramy wódki gatunkowe. Zapraszam!

Nieważne czy pijesz piwo, preferujesz koktajle czy łykasz shoty, jest kilka informacji które naprawdę mogą Ci się przydać nawet na imprezie, kiedy znajomy zapyta Cię jakiego drinka chcesz.

Każdy alkohol jest inny. Różnią się sposobem produkcji, surowcem z którego są wytwarzane, ale przede wszystkim różnią się smakiem i aromatem. Postaram się przybliżyć trochę informacji o wybranych rodzajach alkoholu, natomiast degustacje musicie przeprowadzić sami.

Wódka

Pewnie 90% czytających ten wpis po usłyszeniu słowa „wódka” ma przed oczami butelkę bezbarwnego płynu, znaną z urodzin czy imprez okolicznościowych, rozlewaną do kieliszków.

Dobrze, bo to TEŻ jest wódka. Jednak sama definicja wódki może nas troszkę zdziwić, ponieważ znany rum, gin, czy nawet whisky, to też są wódki. Robisz wielkie oczy? Już tłumaczę.

„Wódka — wysokoprocentowy napój alkoholowy składający się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego wodą w stosunku około 2:3 (40%)”

 Dodatkowo, wódki dzielimy na:
  • Wódki czyste — produkowane ze spirytusu zbożowego lub ziemniaczanego 
  • Wódki gatunkowe 

To właśnie wódki czyste najczęściej kojarzymy z hasłem wódka. Należy jednak pamiętać że nie są one jedyne w swojej kategorii. Przejdę od razu do konkretów. Dzisiaj na stół kładziemy wódki gatunkowe.

Wódki gatunkowe

Winiak i brandy

 Produkowane są z destylatów winnych i poddawane leżakowaniu w dębowych beczkach. To właśnie od leżakowania zależy ich późniejszy smak, no i oczywiście cena.

Najbardziej znanym winiakiem jest koniak. Jest to zastrzeżona nazwa dla francuskich alkoholi produkowanych w rejonie Cognac.

Często na winiakach czy brandy znajdziemy symbole, oznaczające czas dojrzewania:

  • VS — min. 2,5 roku
  • VO — 10-15 lat
  • Reserve — 12-20 lat
  • VOP — min. 15 lat
  • VSOP — min. 20 lat
  • WSOP — min. 25 lat
  • XO — min. 30 lat
  • Extra / Paradis — min. 50 lat
 Najbardziej znaną marką jest Martell.

Whisk(e)y

No właśnie jak w końcu? Mimo tego samego procesu produkcji, nazwa „whiskey” jest zarezerwowana dla produktów z Irlandii i USA. Cała reszta nosi nazwę „whisky”. Produkuje się je ze spirytusów zbożowych i leżakują w beczkach dębowych.

Najbardziej znana jest Szkocka whisky (Johny Walker, Ballantines), natomiast ze Stanów Zjednoczonych znamy jeszcze bourbon, czyli whiskey produkowaną z przynajmniej 51% z kukurydzy i przynajmniej 2 lata leżakowana w stanie Kentacky (Jim Beam).

Oczywiście z whisky wiąże się dużo więcej zagadnień, jednak myślę że jest to wiedza dla koneserów.

Rum

Trunek piratów, produkowany ze spirytusu z trzciny cukrowej. Leżakuje przynajmniej 3 lata w drewnianych beczkach lub stalowych zbiornikach.

Rodzaje rumu:

  • Biały — zwany także srebrnym, ma lekki i łagodny smak, bardzo słodki, służy głównie jako podstawa do koktajli
  • Złoty — zwany też bursztynowym, ma więcej aromatu, a kolor zawdzięcza beczce w której dojrzewa.
  • Ciemny — (czarny) ma mocny smak i aromat, wykorzystywany w kuchni.
  • Aromatyzowany — rum z dodatkiem smaku lub aromatu np. Pomarańczy czy kokosa. Przykładem może być znane Malibu.

Najbardziej znanym producentem rumu jest Bacardi, a drinki które możemy przygotować to np. wszystkim znane mojito lub moje ulubione cuba libre.

Tequila (odmiana Mezcalu)

Meksykańska wódka otrzymywana z liści niebieskiej agawy, także poddawana leżakowaniu w drewnianych beczkach.

Jednym z najpopularniejszych sposobów picia tequili w shotach:

  • Blanco („silver tequila”) — z solą i limonką
  • Oro („gold tequila”) — z cynamonem i pomarańczą

Pijący najpierw zlizuje sól/cynamon nasypany na złączenie kciuka i palca wskazującego, a następnie wypija zawartość kieliszka i zagryza limonką/pomarańczą.

Gin

Angielska, a właściwie anglosaska wódka jałowcowa.  Ma bardzo charakterystyczny gorzki i cierpki smak. Używany przede wszystkim do drinków. Gin uznawany jest za alkohol dający się mieszać ze wszystkim.

Najpopularniejszym drinkiem jest Gin z tonikiem a markę którą warto znać to Beefeater.

 

Oczywiście to nie wszystkie rodzaje wódek gatunkowych, a już na pewno nie wszystkie alkohole, ale są to, moim zdaniem, najbardziej znane produkty i warto coś o nich wiedzieć.

 

A jakie są Wasze ulubione alkohole?

Pamiętajcie! Alkohol tylko dla pełnoletnich!

Zdrówko!



  • Swietny wpis, i ogolnie blog. Z wielka przyjemnoscia obserwuje 😉 A propos pytania ja lubie Wisky najbardziej Chivas 🙂