Proste przepisy na mini przekąski na imprezę

Proste przepisy na mini przekąski na imprezę
Paula

Paula

Miłośniczka pisania, pasjonatka planowania imprez, fanka seriali, kocia i psia mama, przyszła żona. Blogerka, edytorka, korektorka, fotografka, graficzka: w blogowym świecie — człowiek orkiestra.
Paula
Niedawno opowiadałam Wam o organizacji domówki, a dzisiaj chciałabym podzielić się pomysłami na mini przekąski na imprezę. Nie ważne, czy decydujemy się zaprosić do siebie jedną zaprzyjaźnioną parę, czy wszystkich znajomych z Facebooka — z tymi przepisami Wasi goście na pewno nie pójdą do domu głodni, ani zawiedzeni!
Dodatkowe pomysły na przekąski na imprezę, które idealnie zgrają się z piwem, znajdziecie w powyższym linku.

Mini tortilki

To najprostsza i najsmaczniejsza przekąska, jaką zdarza mi się częstować moich gości i zwykle wszyscy bardzo sobie chwalą moje małe tortilki. Podstawowe składniki to parówki lub szynka, ser żółty, sałata (opcjonalnie, chociaż nadaje tortilli wyjątkowy smak), majonez no i, oczywiście, same tortille.
Kiedy jemy tortillę z Radolskim na kolację, zwykle zjadamy po dwie na osobę, niestety, gdybym chciała każdemu gościowi, szczególnie na większej imprezie, dać dwie tortille, to pewnie bym zbankrutowała. Dlatego jeden placek, już po zwinięciu z pozostałymi składnikami, przekrajam na cztery małe części, które są idealną przekąską do przegryzienia na szybko.

Mini kanapeczki z bagietki

Takie kanapki robiliśmy na naszą parapetówkę i z dwóch bagietek wyszły cztery wielkie talerze kanapek. Połączyliśmy na nich wiele składników w różnych kombinacjach, żeby każdy znalazł coś dla siebie: szynka konserwowa, sucha kiełbasa, ser żółty, ser pleśniowy, serek czosnkowy, ogórek konserwowy, ogórek zielony i pomidorki koktajlowe. Składniki można dobierać dowolnie, według uznania, a jeśli jest ich dużo, dobrym pomysłem jest przytwierdzenie ich do kromki wykałaczką.

Mini pizze

Na każdej imprezie powinny znaleźć się również ciepłe przekąski. Dobrym pomysłem, który ucieszy zdecydowaną większość gości, są małe pizze z ciasta francuskiego. Układamy na nim dowolne dodatki (my na parapetówce daliśmy tylko szynkę, ser, ketchup i przyprawy, ale można zaszaleć z różnymi rodzajami wędlin i serów, oraz warzywami i owocami) i wkładamy do piekarnika na 180 stopni, na jakieś 20-30 minut.
 
Oto moje przekąski na imprezę w wersji mini — na dwa gryzy. 
A jakie są Wasze ulubione imprezowe przekąski?